Zapobiegają chorobom związanym z sercem.

Orzech makadamia nie zawiera cholesterolu, co oznacza, że jest doskonałym źródłem zmniejszającym ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Znajduje się w nim mnóstwo flawonoidów, które po spożyciu są przekształcane w antyoksydanty w organizmie. Te antyoksydanty wyszukują i niszczą destrukcyjne cząsteczki w naszym organizmie, które mogą powodować choroby serca. Orzechy makadamia są dobrym źródłem tłuszczów jednonienasyconych, które mogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi zapobiegając udarom czy zawałom serca.

Obniżają  poziom cholesterolu.

Orzechy makadamia mogą hamować odkładanie się cholesterolu w naszych naczyniach krwionośnych. Makadamia zawiera dużą ilość tłuszczów jednonienasyconych (kwas oleinowy i kwas palmitooleinowy), o których wiadomo, że obniżają poziom LDL (zły tłuszcz) i zwiększają poziom HDL (dobry tłuszcz) w organizmie. Regularne spożywanie makadamii może pomóc w utrzymaniu zdrowego profilu krwi i utrzymać poziom cholesterolu danej osoby pod kontrolą.

Poprawiają pracę mózgu i układu nerwowego.

Kwas palmitooleinowy zawarty w orzechu pomaga chronić komórki nerwowe w mózgu i przyczynia się do zdrowego funkcjonowania mózgu. Jak wspomniano wyżej, orzechy makadamia są bogate w kwas oleinowy. Ten składnik odżywczy wraz z innymi składnikami odżywczymi, w tym witaminą B1, manganem, miedzią i magnezem, pomaga rozwijać zdrowe neuroprzekaźniki do wysyłania sygnałów do mózgu, co wspiera zdrowe funkcjonowanie mózgu. Omega-9 w makadamii przynosi korzyści dla mózgu, poprawiając nastrój, pamięć i inne podobne funkcje.

Zapobiegają chorobie Alzheimera.

Makadamia przynosi ogromne korzyści dla mózgu poprzez wzmacnianie zdrowszych komórek mózgowych i zapobieganie uszkodzeniom komórek mózgowych, które prowadzą do zaburzeń neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera. Spożywanie orzechów makadamia pomaga nam zachować koncentrację i sprzyja zachowaniu zdrowego mózgu w starszym wieku.

Hamują  stany zapalne.

Kwasy tłuszczowe omega-6 dostarczają wielu korzyści żywieniowych. Przewlekły stan zapalny jest znany jako główna przyczyna poważnych chorób, takich jak rak, cukrzyca i inne. Olej z orzechów makadamia jest bogaty w kwas oleinowy, który odgrywa ważną rolę w zmniejszaniu stanów zapalnych. Niska toksyczność i hamujące działanie tego orzecha ma potencjał, aby zmniejszyć zapalenie stawów i jego początek.

Polecamy  5 wskazówek jak nie przejeść się podczas świątecznych posiłków

Poprawiają jakość widzenia.

Orzech makadamia zawiera witaminę B1 i niezbędne kwasy tłuszczowe, takie jak Omega-3 i Omega-6, które są niezbędne do zapobiegania rozwojowi zaćmy i utrzymania zdrowych oczu.

Wzmacniają kości.

Makadamia jest bogata w fosfor, mangan i magnez, które pomagają w mineralizacji zębów i kości. Pomagają również w transporcie i wchłanianiu składników odżywczych. Nasza struktura kostna pogarsza się z wiekiem. Mangan zawarty w makadamii umożliwia organizmowi rozwój tkanki kostnej, a więc wspomaga regenerację kości.

Zapobiegają miażdżycy.

Spożywanie 40-90 gramów orzechów makadamia codziennie przez około 4 tygodnie może zmniejszyć szansę na wystąpienie miażdżycy, stanu charakteryzującego się pogrubieniem tętnic lub naczyń krwionośnych.

Pomagają w trawieniu.

Spożywanie orzechów makadamia powoduje liczne korzyści dla układu pokarmowego. Obecność rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego powoduje eliminację toksyn z organizmu. Z tego właśnie powodu orzechy te okazały się pomocne w łagodzeniu zaparć.

Zapobiegają anemii.

Anemia jest ściśle związana z chorobami nerek. Anemia pogarsza się, jeśli masz ciężką chorobę nerek. Brak czerwonych krwinek może powodować anemię. Orzechy makadamia są ładowane z żelazem i miedzią, które pomagają w produkcji zdrowych czerwonych krwinek. Spożycie 30 gramów orzechów makadamia zaspokoi dzienne zapotrzebowanie osoby na żelazo w wysokości 14% u mężczyzn i 6% u kobiet.

Utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi.

Wysoka ilość potasu znajdująca się w tych orzechach sprawia, że są one dobre dla utrzymania naszego ciśnienia krwi w normie. Orzechy makadamia zawierają bardzo mało sodu, co czyni je dobrą przekąską dla pacjentów z nadciśnieniem.

Zapobiegają celiakii.

Orzech makadamia jest bezglutenowym pokarmem roślinnym. Makadamia jest wykorzystywana w żywności bezglutenowej i stanowi doskonałą przekąskę dla osób cierpiących na celiakię, czyli stan, w którym ludzie są uczuleni na gluten.