rozwiń
Dieta rozdzielna to dieta oparta na podziale żywności na grupy pokarmowe. Grupy te tworzone są na bazie węglowodanów i białek.
Ideą diety jest to, aby nie mieszać na jednym talerzu kilku pokarmów, które mają wysoką zawartość tej samej grupy – węglowodanów lub białek. Dieta wyjaśnia, że układ pokarmowy człowieka nie jest wydajny, jeśli chodzi o trawienie różnych składników odżywczych, dlatego stara się skupić tylko na jednym i w ten sposób uniknąć gromadzenia się cukru w wyniku złego trawienia.
Jak przeprowadza się dietę zdysocjowaną?
Przeprowadzenie tej diety jest dość proste, jedyne co musimy zrobić to dobrze poznać produkty spożywcze. W tym przypadku musimy je podzielić ze względu na składniki odżywcze, czy są to węglowodany, białka czy neutralne.
Złożoność diety polega na tym, że w ramach tych trzech grup musimy jeszcze uwzględnić różne kategorie, takie jak pokarmy tłuste lub beztłuszczowe albo w zależności od poziomu węglowodanów.
W skrócie, jeśli jesteśmy w stanie rozdzielić każdy z pokarmów, czyniąc kilka z nich częścią tej samej grupy, będziemy mogli stosować taką dietę, jaką chcemy, o ile pokarmy wchodzące w skład tego samego posiłku należą do tej samej grupy. Dla reszty dieta proponuje średnio pięć posiłków dziennie, dzieląc je wedle uznania. Efekty przyjdą z czasem.
Czy dieta zdysocjowana działa?
Zwolennicy tej diety twierdzą, że tak, ale do tej pory nie ma naukowych dowodów na jej skuteczność. Przeprowadzono badania porównujące wyniki tej diety z innymi bardziej tradycyjnymi dietami i nie znaleziono żadnych danych statystycznych potwierdzających większą utratę wagi na tej diecie w porównaniu do diet zbilansowanych.
Podsumowując, wydaje się, że dieta ta pomaga schudnąć, ale nie jest bardziej skuteczna niż inne tradycyjne diety.