rozwiń
Zimowy czas jest pewnego rodzaju wyzwaniem dla naszego organizmu. Już w okresie jesiennym jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia. Mała dostępność światła, niskie temperatury i związane z nimi preferencje do nieopuszczania domu mogą też niekorzystnie działać na nasze samopoczucie. Jednocześnie w zimę zmniejsza się dostępność niektórych warzyw i owoców, których obfitość możemy zauważyć latem.
Jak zatem zadbać o swój organizm w zimę?
Skupmy się co możemy jeść, by zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Poniżej podam kilka propozycji, oraz produktów sezonowych, które możemy wprowadzić do swojej diety.
1. Kakao
Świetnie sprawdzi się jako napój rozgrzewający w zimne jesienne i zimowe dni. Picie kakao może ocieplić atmosferę panującą w chłodne i ciemne dni. Kakao ponadto ożywi nas podobnie jak kawa, a związki zawarte w ciemnym proszku mają działanie przeciwdepresyjne. Więcej o tym, jak kakao działa na nasz nastrój i koncentrację możesz przeczytać tutaj: Jak kakao wpływa na nastrój? – Fitla.pl
Jest także cennym źródłem aminokwasów egzogennych (np. tryptofanu), minerałów (wysoka zawartość magnezu). Bardzo podobne właściwości ma gorzka czekolada (zawierająca ok. 85% kakao). Szerzej temat ten opisany został tutaj: Prozdrowotne właściwości gorzkiej czekolady – Fitla.pl
2. Czosnek
Czosnek zawiera w sobie substancje o działaniu bakteriobójczym. Z tego powodu stosowany jest jako domowa metoda leczenia łagodnych przeziębień. Jedząc więcej czosnku wspomagamy swoją odporność. Ponadto, przypisuje mu się właściwości stabilizujące poziom glukozy we krwi.
3. Dynia
Znakomity dodatek warzywny do naszych potraw w okresie jesienno-zimowym. Jest to warzywo sezonowe, w związku z tym możemy dostać je w sklepie w korzystnych cenach, co w obecnych z pewnością dla wielu osób jest całkiem istotne. Dynia cechuje się wysoką zawartością pewnych witamin i minerałów. Należą do nich: witamina A, C i E (triada oksydacyjna), witaminy z grupy B; fosfor, potas, żelazo, magnez i wapń. Dynia zawiera też zauważalną ilość białka oraz błonnika pokarmowego, dzięki temu jest odżywcza i sycąca.
Może być wkrojona do gotowanych potraw, lub posłużyć przygotowaniu rozgrzewającej zupy krem.
4. Kiszonki
Kiszenie zapewnia trwałość przygotowanych w ten sposób warzyw. Ponadto są bogatym źródłem witaminy C, która wspomaga nasz układ odpornościowy.
5. Papryka
Podobnie jak wspomniane powyżej dynia i kiszonki jest cennym źródłem witaminy C. Poza tym cechuje ją zawartość witamin A i E, a zatem uzupełni pulę antyoksydantów w naszym organizmie.
6. Por
Warzywo to ze względu na swoje wyjątkowe właściwości cenione jest przez adeptów medycyny naturalnej. Syrop z pora zwiększa wydzielanie śluzu, działa wykrztuście i stymuluje aktywność ruchową nabłonka rzęskowego. Z tego powodu stosuje się go jako naturalny lek na kaszel.
Uwagę zwraca wysoka zawartość żelaza – 2,1 mg w 100g pora. Świetnie sprawdzi się jako składnik uzupełniający naszą dietę w ów bardzo ważny dla zdrowia minerał. Poza tym zawiera również witaminy z grupy B, witaminę C i K.
7. Witamina D
Bardzo ważne jest, aby zadbać o prawidłową podaż witaminy D. Z powodu krótkiego dnia nasza skóra przez niemal pół roku nie jest w stanie syntezować wystarczającej ilości tej ważnej dla m.in. naszych kości, układu odpornościowego i nerwowego witaminy. Bogate źródła witaminy D to mleko, jaja, wątroba, ryby. Niestety, nawet dobrze zbilansowana dieta często nie jest w stanie zapewnić odpowiedniej podaży witaminy D. Dlatego zalecanym rozwiązaniem jest przyjmowanie witaminy D w formie kapsułek będących wyrobem medycznym.
8. Kwasy omega-3
Nienasycone tłuszcze są związkami niezwykle ważnymi dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jako budulec osłonek mielinowych neuronów, oraz błon komórkowych uczestniczą w prawidłowym przekazywaniu impulsów nerwowych. Ich właściwa podaż jest ważna przez cały rok, jednak szczególnie w zimie będzie dla nas cenna. To wszystko z powodu obniżenia ryzyka zaburzeń nastroju, na które bardziej narażeni jesteśmy zimą.
Podsumowanie
Obecność powyżej wymienionych komponentów diety pomoże nam chronić się przed przeziębieniami, spadkami nastroju, problemami z koncentracją, doda nam energii. Zdrowa dieta ułatwi nam wytrwać momentami niesprzyjające zachowaniu dobrego zdrowia warunki.