rozwiń
Czym jest tryptofan?
Tryptofan jest jednym z podstawowych elementów budujących nasz organizm. Należy do aminokwasów – związków chemicznych, które łącząc się ze sobą tworzą białka.
Tryptofan to aminokwas egzogenny; niezbędny. Człowiek nie może samodzielnie syntezować tryptofanu – musimy dostarczyć go wraz z pożywieniem.
Rola tryptofanu w organizmie
Tryptofan poza budowaniem struktury białek organizmu jest prekursorem, czyli składnikiem używanym do produkcji dwóch ważnych substancji biologicznych. Serotoniny i melatoniny.
Serotonina i jej receptory występują m.in. w jelitach i mózgu. Jej zawartość na odpowiednim pozimie jest bardzo ważna dla funkcjonowania układu pokarmowego oraz mózgu, m.in. tzw. wyższych czynności umysłowych.
Serotonina odpowiedzialna jest za:
- Reguluje apetyt, sen, temperaturę ciała, ciśnienie krwi
- Jest zaangażowana w procesy odczuwania emocji
- Reguluje libido; zachowania seksualne
Serotonina również jest prekursorem – organizm używa jej w syntezie melatoniny. Melatonina koordynuje funkcjonowanie zegara biologicznego – reguluje rytmy dobowe, m.in. snu i czuwania.
Jakie są skutki niedoboru tryptofanu?
Dieta uboga w tryptofan może wpłynąć na zdolność do syntezy serotoniny i melatoniny przez organizm. Zbyt mała ilość serotoniny może być przyczyną następujących objawów:
- depresyjność
- bezsenność
- agresywność i impulsywność
- trudności z koncentracją i pamięcią
- przejadanie się
Dobrze zbilansowana dieta powinna zapewnić spożycie tryptofanu w ilości przynajmniej 5 mg na kilogram masy ciała.
7 najbogatszych źródeł tryptofanu:
- Pestki dyni (570mg/100g)
- Ser mozzarella (520mg/100g)
- Słonecznik (320mg/100g)
- Siemię lniane (300mg/100g)
- Filet z piersi kurczaka (240mg/100g)
- Łosoś (220mg/100g)
- Jaja kurze (170mg/100g)
Jak zwiększyć syntezę serotoniny?
Synteza puli serotoniny, której obecność wpływa na nasz dobrostan psychiczny odbywa się w mózgu. Aby tak się stało tryptofan musi dostać się tam dostać, czyli przekroczyć barierę krew-mózg. Wysokie stężenie insuliny we krwi polepsza efektywność transportu tryptofanu do mózgu. Dlatego warto spożywać pokarmy bogate w tryptofan wraz z węglowodanami, które wpływają na wzrost stężenia insuliny we krwi.
Komponując np. deser z owocami warto mieć to na uwadze. Dodając siemię lniane do deseru, którego spożycie wywoła wyrzut insuliny do krwi skuteczniej odżywimy nasz mózg w składnik niezbędny do zachowania dobrostanu psychicznego.