Picie dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie jest związane z dłuższą żywotnością i niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z unikaniem kawy- wynika z nowych badań. Ustalenia dotyczyły odmian mielonych, rozpuszczalnych i bezkofeinowych.

Picie dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z dłuższą żywotnością i niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z unikaniem kawy – wynika z badań opublikowanych dziś w European Journal of Preventive Cardiology, czasopiśmie ESC. Wyniki badań dotyczyły kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej.

„W tym dużym, obserwacyjnym badaniu, kawa mielona, rozpuszczalna i bezkofeinowa były związane z zmniejszeniem częstości występowania chorób sercowo-naczyniowych i śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych lub jakiejkolwiek przyczyny” – powiedział autor badania profesor Peter Kistler z Baker Heart and Diabetes Research Institute, Melbourne, Australia. „Wyniki sugerują, że umiarkowane spożycie kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej powinno być uważane za część zdrowego stylu życia„.

W tym badaniu zbadano związek między rodzajami kawy a incydentalnymi zaburzeniami rytmu serca, chorobą sercowo-naczyniową i zgonem, wykorzystując dane z UK Biobank, w którym rekrutowano dorosłych w wieku od 40 do 69 lat. Choroba sercowo-naczyniowa składała się z choroby wieńcowej, zastoinowej niewydolności serca i udaru niedokrwiennego.

Do badania włączono 449 563 uczestników wolnych od arytmii lub innych chorób sercowo-naczyniowych. Mediana wieku wynosiła 58 lat, a 55,3% stanowiły kobiety. Uczestnicy wypełniali kwestionariusz, w którym zostali zapytanie o liczbę filiżanek kawy wypijanych każdego dnia oraz o to, czy zazwyczaj pili kawę rozpuszczalną, mieloną (taką jak cappuccino lub kawa filtrowana), czy bezkofeinową. Następnie pogrupowano ich na sześć kategorii dziennego spożycia, na które składały się: niepijący, mniej niż jedna, jedna, dwie do trzech, cztery do pięciu i więcej niż pięć filiżanek dziennie. Najpopularniejszym rodzajem kawy była kawa rozpuszczalna u 198,062 tysięcy (44,1%) uczestników, mielona u 82,575 tysięcy (18,4%), a bezkofeinowa u 68 416 tysięcy (15,2%). Grupę porównawczą stanowiło 100,510 tysięcy (22,4%) osób niepijących kawy.

Polecamy  12 produktów, które dadzą Ci szybki zastrzyk energii

Osoby pijące kawę porównywano z osobami niepijącymi kawy pod względem częstości występowania arytmii, chorób sercowo-naczyniowych i zgonów, po skorygowaniu wieku, płci, pochodzenia etnicznego, otyłości, nadciśnienia, cukrzycy, obturacyjnego bezdechu sennego, statusu palenia oraz spożycia herbaty i alkoholu. Informacje o wynikach uzyskano z dokumentacji medycznej i rejestrów zgonów. Mediana okresu obserwacji wynosiła 12,5 roku.

27, 809 tysięcy (6,2%) uczestników zmarło podczas obserwacji. Wszystkie rodzaje kawy były związane z redukcją śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Największe zmniejszenie ryzyka zaobserwowano w przypadku picia dwóch do trzech filiżanek dziennie, co w porównaniu z niepiciem kawy wiązało się z 14%, 27% i 11% mniejszym prawdopodobieństwem zgonu odpowiednio w przypadku kawy bezkofeinowej, mielonej i rozpuszczalnej.

Choroba sercowo-naczyniowa została zdiagnozowana u 43,173 (9,6%) uczestników podczas obserwacji. Wszystkie podtypy kawy były związane z redukcją występowania chorób sercowo-naczyniowych. Ponownie, najniższe ryzyko zaobserwowano przy spożyciu dwóch do trzech filiżanek dziennie, co w porównaniu z abstynencją od kawy wiązało się z 6%, 20% i 9% zmniejszonym prawdopodobieństwem wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej odpowiednio dla kawy bezkofeinowej, mielonej i rozpuszczalnej.

Arytmia została zdiagnozowana u 30,100 (6,7%) uczestników podczas obserwacji. Kawa mielona i rozpuszczalna, ale nie bezkofeinowa, była związana z redukcją arytmii, w tym migotania przedsionków. W porównaniu z osobami niepijącymi, najniższe ryzyko zaobserwowano w przypadku czterech do pięciu filiżanek dziennie w przypadku kawy mielonej i dwóch do trzech filiżanek dziennie w przypadku kawy rozpuszczalnej, ze zmniejszonym ryzykiem odpowiednio o 17% i 12%.

Profesor Kistler powiedział: „Kofeina jest najbardziej znanym składnikiem kawy, ale napój ten zawiera ponad 100 biologicznie aktywnych składników. Jest prawdopodobne, że to właśnie związki nie będące kofeiną były odpowiedzialne za pozytywne związki zaobserwowane pomiędzy piciem kawy, chorobami układu krążenia i dłuższym życiem. Nasze odkrycia wskazują, że picie umiarkowanych ilości kawy każdego rodzaju nie powinno być zniechęcane, ale może być zalecane jako sposób na zdrowe serce.”