rozwiń
Korzyści płynące z kurkumy wynikają w dużej mierze z jej fitochemii. Związki zawarte w kurkumie, zwane kurkuminoidami (takie jak kurkumina, demetoksykurkumina i bisdemetoksykurkumina), mają kilka korzyści dla zdrowia człowieka, które szczegółowo omówimy w tym artykule. Kurkuma zawiera również olejki lotne zwane turmeronem, atlantonem i zingiberenem. Inne składniki kurkumy to białka, żywice i cukry.
Jak kurkuma pozytywnie wpływa na nasze zdrowie?
1. Ma właściwości przeciwzapalne.
Według licznych badań, kurkumina, silny związek w kurkumie, może zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Jednym ze sposobów na zwiększenie spożycia kurkumy jest dodanie jej do potraw podczas gotowania. Można też pić herbatę z kurkumy – wystarczy zagotować cztery filiżanki wody i dodać łyżeczkę mielonej kurkumy. Można też dodać cytrynę lub miód do smaku.
Kurkumina zawarta w kurkumie może pomóc w leczeniu zapalenia stawów. Związek ten modyfikuje reakcje układu odpornościowego, a to pomaga zapobiegać zapaleniu stawów. Co ważniejsze, kurkuma działa w sposób bezpieczny i naturalny. W przeciwieństwie do ibuprofenu czy aspiryny, kurkumina zawarta w kurkumie pomaga w naturalny sposób zwalczać stany zapalne, nie uszkadzając nerek ani wątroby. Kurkumina zapobiega również uwalnianiu białka, które wywołuje obrzęk i ból.
Właściwości przeciwzapalne kurkuminy są tak silne, że są równie skuteczne jak niektóre leki stosowane w tym schorzeniu. Te przeciwzapalne efekty kurkumy są tak silne, że mogą również pomóc w leczeniu raka i co ciekawe, do tej pory nie było długoterminowych badań, które omawiałyby niekorzystne efekty kurkuminy. Kurkuma jest również stosowana w leczeniu problemów żołądkowo-jelitowych związanych z zespołem jelita drażliwego, który jest spowodowany stanem zapalnym.
2. Posiada doskonałe właściwości antyoksydacyjne.
Ta przyprawa jest znana z tego, że pomaga zmiatać wolne rodniki i hamować peroksydację. I nie tylko mielona kurkuma ma tę właściwość, nawet jej olej ma właściwości antyoksydacyjne.
W jednym z badań medycznych stwierdzono, że właściwości antyoksydacyjne kurkuminy mogą poprawić zachowanie pamięci u ludzi. W innym badaniu stwierdzono, że związek ten hamował również apoptozę (śmierć komórek w ramach rozwoju organizmu), przypisując te efekty właściwościom antyoksydacyjnym kurkuminy.
3. Wzmacnia zdrowie mózgu i zapobiega chorobom neurologicznym.
Kurkumina może również zwiększyć regenerację komórek mózgowych. Ponadto kurkumina może przekroczyć barierę krew-mózg (półprzepuszczalną barierę membranową, która oddziela płyn pozakomórkowy w mózgu od krążącej krwi), zdolność, która czyni ją ważnym środkiem neuroprotekcyjnym. Co ciekawsze, statystyki pokazują, że ryzyko zachorowania na Alzheimera jest o 25 procent niższe w Indiach niż w innych częściach świata, biorąc pod uwagę powszechne stosowanie kurkumy w kuchniach tych pierwszych. Możesz po prostu dodać kurkumę do każdego ze swoich dań curry lub sałatek. Posypanie szczyptą kurkumy w zupie również może zdziałać cuda.
Kurkumina zapobiega również neurotoksyczności wywołanej przez metale takie jak ołów czy kadm. Związek ten spowolnił również degradację neuronów u pacjentów z chorobą Alzheimera. Liczne badania na myszach wykazały, że kurkuma nie tylko pomaga odwrócić objawy Alzheimera, ale także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych.
Kurkumina w kurkumie może również pomóc w leczeniu depresji, dyskinezy (upośledzone ruchy dobrowolne) i neuropatii cukrzycowej. W innych badaniach na zwierzętach kurkumina wykazała również korzystne działanie w przypadku przewlekłego stresu.
4. Zapobiega chorobom serca.
Właściwości antyoksydacyjne tej przyprawy są znane z ochrony serca, zwłaszcza w przypadku cukrzycy. Kurkumina w kurkumie pomaga również obniżyć poziom cholesterolu w surowicy, przyczyniając się tym samym do zdrowia serca.
Wykazano, że kurkuma była stosowana w leczeniu bólu w klatce piersiowej w starożytnej medycynie indyjskiej i chińskiej. W innych przypadkach otyłości, zioło miało obniżone stężenie cholesterolu i co ważniejsze, podwyższony poziom dobrego cholesterolu. Według jednego z badań, kurkumina może również zapobiegać wielu schorzeniom serca, z których najbardziej widocznym jest zawał serca (zablokowanie dopływu krwi do tkanek serca).
5. Może pomóc w zapobieganiu choroby nowotworowej.
Kurkumina w licznych badaniach wykazała właściwości przeciwnowotworowe. W rzeczywistości w krajach, które spożywają około 100 do 200 miligramów kurkumy każdego dnia, stwierdzono niższą zapadalność na raka. U niektórych pacjentów z rakiem, którym podawano kurkumę, guzy się skurczyły.
Badania laboratoryjne wykazały, że kurkumina zawarta w kurkumie może spowolnić wzrost raka, a nawet sprawić, że chemioterapia będzie bardziej skuteczna. Chroni też zdrowe komórki przed uszkodzeniem przez promieniowanie.
Stwierdzono, że kurkumina hamuje inicjację, progresję i przerzuty licznych typów nowotworów. Kurkumina wykorzystuje również liczne mechanizmy zabijania komórek nowotworowych, ponieważ komórki nie są w stanie wykształcić żadnego rodzaju odporności na ten związek. Wiadomo, że zapewnia ochronę przed nowotworami mózgu, piersi, kości i przewodu pokarmowego.
6. Opóźnia starzenie się.
Kurkuma zawiera pigmenty kurkuminoidowe, które aktywują geny zwiększające syntezę antyoksydantów w organizmie. Dzięki temu chroni komórki mózgu i skóry przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, poprawia koncentrację, a nawet spowalnia powstawanie drobnych linii i zmarszczek
W badaniu na zwierzętach stwierdzono, że kurkumina i jej metabolit (tetrahydrokurkumina) zwiększają długość życia. Osiągnięto to poprzez regulację reakcji na stres oksydacyjny i genów związanych z wiekiem. Starzenie się jest również spowodowane przypadkowymi błędami w replikacji DNA, a kurkumina może korygować te błędy, spowalniając proces starzenia.
7. Może pomóc w leczeniu cukrzycy.
Według jednego z przeglądów naukowych kurkumina może obniżyć poziom glukozy we krwi, pomagając w zapobieganiu cukrzycy. W innym badaniu osoby ze stanem przedcukrzycowym, którym podawano dawkę kurkuminy przez 9 miesięcy, były mniej narażone na rozwój choroby. Związek ten może również zmienić sposób funkcjonowania nadaktywnego układu odpornościowego u pacjentów z cukrzycą typu 1. Może również wspomagać leki immunomodulujące przepisywane pacjentom z cukrzycą typu 1. W innym badaniu suplementy kurkuminy miały zmniejszony stres oksydacyjny doświadczany przez szczury z cukrzycą.
7. Wzmacnia odporność.
Jego właściwości przeciwzapalne mogą w znacznym stopniu pomóc w zwiększeniu odporności. Stwierdzono, że kurkumina powstrzymuje rekrutację pewnych komórek odpornościowych, które gdy są nadaktywne mogą prowadzić do takich dolegliwości jak choroby serca i otyłość.
Kurkumina stymuluje również układ odpornościowy i niszczy bakterie wywołujące gruźlicę lekooporną. Indukuje również apoptozę (mechanizm wykorzystywany przez ludzkie komórki odpornościowe do zabijania bakterii). Kurkumina zmienia również sposób, w jaki komórki odpornościowe komunikują się ze sobą, poprawiając ogólną odporność jednostki.
8. Działa jako naturalny środek antyseptyczny.
Kurkuma ma doskonałe właściwości antybakteryjne wobec różnych rodzajów bakterii. W jednym z badań stwierdzono, że kurkuminoidy zawarte w kurkumie wykazały aktywność hamującą wobec 8 rodzajów niebezpiecznych bakterii. Zastosowanie wodnego ekstraktu kurkuminy do sera spowodowało zmniejszenie liczby bakterii. Związek ten wykazywał również synergistyczne działanie w połączeniu z niektórymi antybiotykami. I to nie tylko na bakterie, kurkuma wykazywała właściwości ochronne przed różnego rodzaju grzybami i wirusami.
Jedno z badań twierdziło, że kurkuma była szeroko stosowana od wieków ze względu na swoje właściwości antyseptyczne. Pomaga nawet w leczeniu bólu zębów i innych problemów z przyzębiem.
9. Odtruwa wątrobę.
Według jednego z badań, kurkumina zawarta w kurkumie stymuluje produkcję żółci przez pęcherzyk żółciowy. Wątroba jak wiemy wykorzystuje żółć do eliminacji toksyn. Związki chemiczne zawarte w kurkumie odmładzają również komórki w wątrobie, które rozkładają szkodliwe związki. Działanie detoksykacyjne kurkuminy jest tak dobre, że związek ten może być również stosowany w leczeniu zatrucia rtęcią.
10. Zmniejsza bóle menstruacyjne.
Stwierdzono, że kurkumina zawarta w kurkumie zmniejsza nasilenie objawów bólu przedmiesiączkowego. Efekt ten można przypisać jego działaniu przeciwzapalnemu.
11. Działa jako naturalny środek przeciwbólowy.
Ponieważ pomaga złagodzić stan zapalny, kurkuma może działać jako naturalny środek przeciwbólowy. Dotyczy to zwłaszcza bólów stawów. Kurkuma poprawia również krążenie, co może pomóc w wyeliminowaniu bólu. Wystarczy wymieszać dwie łyżki kurkumy z wodą, aby powstała pasta i nałożyć ją na dotknięty obszar.
12. Leczy zaburzenia trawienia.
Według badań problemy żołądkowe, takie jak refluks żołądkowo-przełykowy, mogą być spowodowane stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym i powinny być leczone środkami przeciwzapalnymi i antyoksydantami. Dlatego kurkuma może być świetnym rozwiązaniem. Kurkuma może również zmniejszyć wrażliwość przełyku na kwas, co zmniejsza objawy refluksu kwasowego.
W licznych badaniach przedklinicznych wykazano, że kurkuma chroni przewód pokarmowy ze względu na swoje działanie przeciwzapalne, więc może być pomocna, jeśli cierpisz na zapalenie żołądka. Może również poprawić objawy dyspepsji (niestrawności) i utrzymać remisję u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.
Badania tkanek ludzkich wykazały, że kurkumina w kurkumie gromadzi się preferencyjnie w jelitach, wątrobie i okrężnicy. Może to być kolejny powód, dla którego sprawdza się w leczeniu zaburzeń trawienia. Kurkumina może również pomóc w zapobieganiu rakowi jelita grubego. Daje też możliwości leczenia, a nawet zapobiegania chorobom wątroby. Wreszcie, kurkuma zmniejsza również wzdęcia i gazy u osób cierpiących na niestrawność.
13. Wspomaga utratę wagi i metabolizm.
Właściwości przeciwzapalne kurkumy pomagają w zapobieganiu zaburzeniom cholesterolu i cukru we krwi, które również przyczyniają się do otyłości. Kiedy twoje ciało nie jest zajęte walką ze zbyt dużym stanem zapalnym, łatwiej jest skupić się na utracie wagi.
Badanie wykazało, że kurkuma poprawia twój metabolizm i tłumi produkcję nowego tłuszczu. Kurkuma może również obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Kurkuma obniża również poziom niektórych białek, które mogą przyczyniać się do produkcji tłuszczu. Dowody wskazują, że kurkumina może indukować utratę wagi i zapobiegać chorobom związanym z otyłością.
Kurkuma zwiększa również ciepłotę ciała, co może przyspieszyć Twój metabolizm. Kurkumina reguluje metabolizm lipidów, co ma znaczenie dla otyłości i powikłań z nią związanych.