Gotowy i surowy kurczak może być przechowywany od kilku dni do roku. Czas przechowywania może się różnić w zależności od tego, czy jest zamrożony czy przechowywany w lodówce.

Kurczak jest uważany za podstawowe mięso w wielu domach.

Jednak ten zdrowy i smaczny źródło białka ma wysokie ryzyko zanieczyszczenia bakteriami. Dlatego ważne jest odpowiednie przygotowanie, przechowywanie i gotowanie – w przeciwnym razie może stać się źródłem chorób przenoszonych przez żywność.

Przechowywanie kurczaka w lodówce jest wygodne, ale wiele osób może zastanawiać się, jak długo można bezpiecznie przechowywać kurczaka w lodówce.

Ten artykuł pomoże Ci zrozumieć, jak długo kurczak może przetrwać w lodówce.

Jak długo można przechowywać kurczaka w lodówce?

Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), surowego kurczaka można przechowywać w lodówce przez około 1-2 dni. To samo dotyczy surowego indyka i innego drobiu.

Natomiast gotowany kurczak może przetrwać w lodówce przez około 3-4 dni.

Przechowywanie kurczaka w lodówce pomaga spowolnić rozwój bakterii, ponieważ bakterie rozwijają się wolniej w temperaturach poniżej 4°C (3).

Ponadto, surowego kurczaka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, aby zapobiec wyciekowi soku i zanieczyszczeniu innych pokarmów. Gotowany kurczak powinien być przechowywany w szczelnym pojemniku.

Jeśli potrzebujesz przechować kurczaka na dłużej niż kilka dni, najlepiej jest przechowywać go w zamrażarce.

Kawałki surowego kurczaka można przechowywać w zamrażarce przez maksymalnie 9 miesięcy, podczas gdy cały kurczak można zamrozić na maksymalnie 1 rok. Gotowanego kurczaka można przechowywać w zamrażarce przez 2-6 miesięcy.

Jak sprawdzić, czy kurczak jest zepsuty

Jeśli zostawiłeś kurczaka w lodówce na dłużej niż kilka dni, istnieje szansa, że się zepsuł.

Poniżej znajdują się kilka sposobów, aby sprawdzić, czy kurczak w lodówce jest zepsuty:

  • Minął termin ważności: Kurczak – surowy i gotowany – który przekroczył termin „najlepiej spożyć przed” jest bardziej podatny na zepsucie.
  • Zmiana koloru: Surowy i gotowany kurczak, który zaczyna przybierać szaro-zielony kolor, jest zepsuty. Plamy szaro-zielonej pleśni wskazują na rozwój bakterii.
  • Zapach: Zarówno surowy, jak i gotowany kurczak wydziela kwasowy zapach przypominający amoniak, gdy się psuje. Jednak ten zapach może być trudny do wyczucia, jeśli kurczak był marynowany w sosach, ziołach lub przyprawach.
  • Konsystencja: Kurczak o lepkiej konsystencji jest zepsuty. Spłukiwanie kurczaka nie zniszczy bakterii. Wręcz przeciwnie, może rozprzestrzeniać bakterie z drobiu na inne jedzenie, przybory kuchenne i powierzchnie, powodując zakażenie krzyżowe. Jeśli podejrzewasz, że kurczak w lodówce jest zepsuty, wyrzuć go.
Polecamy  Co utrudnia wchłanianie żelaza?

Ryzyko spożywania zepsutego kurczaka

Spożywanie zepsutego kurczaka może powodować zatrucie pokarmowe.

Kurczak ma wysokie ryzyko wywołania zatrucia pokarmowego, ponieważ może być zanieczyszczony bakteriami, takimi jak Campylobacter, Salmonella i inne.

Zazwyczaj te bakterie są eliminowane podczas dokładnego gotowania świeżego kurczaka.

Jednak nadal należy unikać gotowania i spożywania zepsutego kurczaka. Chociaż ponowne podgrzewanie lub gotowanie może zabić bakterie powierzchniowe, nie wyeliminuje niektórych toksyn produkowanych przez bakterie, które mogą spowodować zatrucie pokarmowe, jeśli zostaną spożyte.

Zatrucie pokarmowe może powodować nieprzyjemne, a czasami niebezpieczne objawy, takie jak wysoka gorączka (powyżej 38,6°C), dreszcze, nudności, wymioty, biegunka, krwawe stolce i odwodnienie.

W niektórych przypadkach ciężkie zatrucie pokarmowe może wymagać hospitalizacji, a nawet prowadzić do śmierci.

Jeśli podejrzewasz, że twój kurczak jest zepsuty, nie spożywaj go. Zawsze najlepiej jest wyrzucić kurczaka, którego podejrzewasz o zepsucie.

Podsumowanie

Surowy kurczak przechowywany w lodówce wytrzymuje od 1 do 2 dni, podczas gdy gotowany kurczak wytrzymuje od 3 do 4 dni.

Aby stwierdzić, czy kurczak jest zepsuty, sprawdź datę „najlepiej spożyć przed” i zwróć uwagę na objawy zepsucia, takie jak zmiana zapachu, konsystencji i koloru.

Unikaj spożywania zepsutego kurczaka, ponieważ może to prowadzić do zatrucia pokarmowego, nawet jeśli jest dokładnie ugotowany.

Leave A Reply