Powszechnie uważa się, że pacjenci z przewlekłą chorobą nerek powinni ograniczyć spożycie białka, ponieważ jego nadmiar pogarsza funkcję nerek. Jednak nowe badanie wskazuje, że zmiany w masie mięśni szkieletowych są pozytywnie skorelowane ze spożyciem białka, co sugeruje konieczność odpowiedniego spożycia białka w celu poprawy masy mięśniowej po przeszczepie nerki.

Konwencjonalna mądrość głosi, że niskie spożycie białka jest niezbędne dla pacjentów z chorobami nerek. Jednak naukowcy z Osaka Metropolitan University wykazali, że nie zawsze tak jest, przeprowadzając ostatnie badania nad związkiem pomiędzy spożyciem białka a masą mięśni szkieletowych u osób po przeszczepie nerki. Ich wyniki zostały opublikowane w Clinical Nutrition.

Wiadomo, że u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek występuje sarkopenia spowodowana przewlekłym stanem zapalnym, hiperkatabolizmem, zmniejszonym spożyciem składników odżywczych i zmniejszoną aktywnością fizyczną związaną z upośledzoną funkcją nerek. Odzyskanie funkcji nerek w wyniku udanego przeszczepu nerki jest w stanie skorygować lub poprawić wiele z tych fizjologicznych i metabolicznych nieprawidłowości. W rezultacie biorcy przeszczepu nerki zwiększają masę mięśni szkieletowych po przeszczepie nerki. Ponieważ nadmierne spożycie białka pogarsza czynność nerek, powszechnie uważa się, że pacjenci z przewlekłą chorobą nerek, w tym biorcy przeszczepu nerki, powinni ograniczyć spożycie białka, aby chronić swoje nerki. Z drugiej strony sugeruje się, że poważne ograniczenie białka może pogorszyć sarkopenię i niekorzystnie wpłynąć na rokowanie.

Ponieważ w celu poprawy sarkopenii zaleca się leczenie żywieniowe i wysiłkowe, podejrzewa się, że spożycie białka ma związek z odbudową masy mięśni szkieletowych po przeszczepie nerki. Jednak w niewielu badaniach zbadano związek między masą mięśni szkieletowych a spożyciem białka u biorców przeszczepu nerki.

W odpowiedzi na tę lukę, grupa badawcza kierowana przez dr Akihiro Kosoku, dr Tomoaki Iwai i prof. Junji Uchida z Department of Urology, Graduate School of Medicine, Osaka Metropolitan University zbadała związek pomiędzy zmianami w masie mięśni szkieletowych – mierzonymi za pomocą analizy impedancji bioelektrycznej – a spożyciem białka, które oszacowano na podstawie moczu zebranego od 64 biorców przeszczepu nerki, 12 miesięcy po przeszczepie nerki. Wyniki wykazały, że zmiany w masie mięśni szkieletowych w tym okresie były pozytywnie skorelowane ze spożyciem białka, a niewystarczające spożycie białka skutkowało zmniejszeniem masy mięśniowej.

Polecamy  19 produktów, które pomagają zwalczyć chęć na słodycze

Dr Iwai i dr Kosoku skomentowali: „Aby poprawić długość życia biorców przeszczepu nerki, konieczne są dalsze badania w celu wyjaśnienia optymalnego spożycia białka, aby zapobiec albo pogorszeniu funkcji nerek, albo sarkopenii. Mamy nadzieję, że wskazówki żywieniowe, w tym spożycie białka, doprowadzą do poprawy długości życia i rokowania.”

Leave A Reply