rozwiń
Z pewnością odchudzanie byłoby łatwiejsze, gdyby zmniejszone porcje w jadłospisie z deficytem kalorii mogły nas bardziej nasycić. Z głodem czasami trudno jest wygrać, a przebywanie w takim stanie przez wiele dni, kiedy staramy się jeść mniej z czasem bywa frustrujące. Wówczas nasza motywacja by trzymać dietę może się zmniejszyć.
Co zrobić gdy jesz mało, a jednak trudno zapanować Ci nad głodem?
Mamy możliwość zastosować kilka prostych wskazówek, dzięki którym głód pomiędzy posiłkami dosięgnie nas później. Przedstawię 5 porad, dzięki którym posiłek nasyci Cię na dłużej.
1. Jedz powoli
Hormonalne sygnały, którymi układ pokarmowy informuje nasz umysł o tym, że już się najedliśmy docierają do mózgu około 20 minut od momentu, gdy zaczynamy spożywać posiłek. Wolniejsze jedzenie da czas, potrzebny do pobudzenia ośrodka sytości w mózgu. Unikniesz dzięki temu wrażenia, że pomimo zjedzenia całej porcji wciąż jesteś głodny/a.
2. Podziel posiłek na więcej mniejszych porcji
Rozdrobnij na talerzu swoje danie na dużą ilość małych kęsów. Odniesiesz dzięki temu wrażenie, że posiłek, który jesz jest większy. To co widzą nasze oczy, również ma znaczenie dla pobudzenia układu głodu i sytości. Ponadto, przeżuwając mniejsze porcje wydłużymy czas jedzenia (jak już powyżej wspomniałem jest to pożądane), dokładniej przeżujemy co uczyni posiłek bardziej strawnym i będziemy delektować się wspaniałym smakiem naszych potraw dłużej.
3. Połóż jedzenie na mniejszym talerzu
Jest to kolejny sposób, by przechytrzyć nasz mózg. Odniesiemy wrażenie, że porcja jest większa, a nasza podświadomość odczyta to jako wiadomość, że po jej zjedzeniu odczujemy większą sytość.
4. Zadbaj o przyjazną atmosferę
Wygospodaruj przestrzeń i czas na posiłek. Bardzo pozytywnie wpłynie też jedzenie w miłym towarzystwie. Zadbaj o to, aby nic Ci nie przeszkadzało. Odłóż i wycisz telefon, wyłącz telewizor, komputer. Niech nic nie rozprasza Twojej uwagi.
Gdy skupisz się tylko na jedzeniu posiłek da Ci więcej satysfakcji, która zaspokoi Twój apetyt w większym stopniu, niż jedzenie w pośpiechu i otoczeniu dystraktorów.
5. Doświadczaj wszystkimi zmysłami
Nim zaczniesz jeść przyjrzyj się posiłkowi. Zbadaj jaką ma temperaturę konsystencję. Gdy zaczniesz jeść skup się na odczuwaniu smaku jedzenia. Jedząc powoli wydobędziesz go z niego jeszcze więcej. Takie działanie pozwoli poczuć satysfakcję ze zjedzenia w większym stopniu.
6. Błonnik
Wysoka zawartość błonnika spowalnia pasaż treści pokarmowej w jelitach. Posiłek wchłania się wówczas dłużej, a to oznacza że odczucie sytości po jedzeniu utrzymuje się dłużej. Błonnik pokarmowy zawiera śladowe ilości energii, zatem praktycznie możemy najeść się na dłużej pokarmem o takiej samej wartości kalorycznej.
Podsumowanie
Uczucie głodu może być trudne do zniesienia. Gdy niełatwo jest nam nad nim zapanować zastosujmy powyższe wskazówki, dzięki którym minie więcej czasu nim poczujemy się głodni. `są one proste i nie wymagają dużych nakładów energii, ani przygotowań. Będzie to z pewnością korzystna zmiana dla naszych starań o pożądaną przez nas wagę.