Pigwa należy do jednych z najstarszych gatunków owoców uprawianych na świecie. Surowa ma kwaśny smak przypominający cytrynę, jest także lekko gorzka i bardzo twarda. Dojrzałe owoce cechują się niezwykle silnym aromatem, podobnym do pomarańczy i ananasa. Kształtem zbliżone są natomiast do jabłka lub gruszki, ważą zwykle ok. 100–200 g.

Pigwa zawiera wiele składników mogących korzystanie wpływać na organizm. To owoc o bardzo bogatym składzie chemicznym i wysokiej zawartości polifenoli. Do głównych poznanych związków polifenolowych zalicza się związki z grupy kwasów fenolowych oraz flawonole. Ze względu na obecność polimerycznych procyjanidyn (związki z grupy antocyjanów) pigwa wykazuje umiarkowaną aktywność przeciwgrypową, a z uwagi na dużą zawartość polifenoli działa przeciwutleniająco. Owoc ten stanowi także cenne źródło witaminy C, dlatego sprawdzi się w stanach obniżonej odporności organizmu.

Sok z pigwy

unnamed

Składniki:

  • 4 pigwy,
  • 9 szklanek cukru lub ¼ szklanki ekstraktu ze stewii.

Sposób przygotowania:

  1. Pigwy umyć i obrać ze skórki, następnie usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  2. Starte owoce przełożyć do litrowego słoika na ¾ wysokości, następnie zasypać cukrem i przykryć gazą. W przypadku używania stewii należy dokładnie wymieszać ją z owocami.
  3. Następnego dnia odlać powstały sok. Rozlać go do butelek lub słoiczków, pasteryzować przez 5–10 minut od momentu zagotowania wody.

Dżem z pigwy

unnamed 1

Składniki:

  • 4 pigwy,
  • 2 szklanki erytrytolu,
  • ⅘ szklanki wody,
  • sok z cytryny,
  • laska wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Pigwy umyć i obrać ze skórki, następnie usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  2. Całość przełożyć do garnka, dolać wodę, zagotować.
  3. Po 30–35 minutach dodać erytrytol, co jakiś czas mieszać.
  4. Odstawić garnek z ognia, pozostawić do ostygnięcia w chłodne miejsce na 24 godziny.
  5. Po tym czasie ponownie zagotować owoce. Dusić przez godzinę, aż powstanie dżem.
  6. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć je i postawić do góry dnem do wystygnięcia.
Polecamy  Zdrowotne właściwości orzechów makadamia

Dietetyczne ciasto z pigwą

unnamed 2

Składniki:

  • 4 pigwy,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki mleka lub napoju roślinnego,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1½ szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki pszennej pełnoziarnistej,
  • 8 łyżek masła,
  • 9 łyżek erytrytolu + łyżka zmielonego na puder do udekorowania,
  • sok z ½ cytryny,
  • łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Pigwę umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na mniejsze części.
  2. Owoce przełożyć do garnka, zasypać łyżką erytrytolu. Dla podkręcenia smaku warto skropić je odrobiną soku z cytryny.
  3. Cząstki pigwy zalać wodą, tak aby były przykryte. Gotować, aż zmiękną. Od czasu do czasu przemieszać.
  4. Miękkie owoce odsączyć z wody, zostawić do ostygnięcia.
  5. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i erytrytolem na puszystą masę.
  6. Następnie dodać po jednym jajku, nie przerywając miksowania.
  7. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Sypkie składniki wymieszać z masą maślaną.
  8. Powoli dolewać mleko lub napój roślinny i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  9. Masę przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Pokrojoną pigwę ułożyć na cieście.
  10. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 50 minut.
  11. Po wystudzeniu posypać cynamonem oraz cukrem pudrem.