Pigwa należy do jednych z najstarszych gatunków owoców uprawianych na świecie. Surowa ma kwaśny smak przypominający cytrynę, jest także lekko gorzka i bardzo twarda. Dojrzałe owoce cechują się niezwykle silnym aromatem, podobnym do pomarańczy i ananasa. Kształtem zbliżone są natomiast do jabłka lub gruszki, ważą zwykle ok. 100–200 g.
Pigwa zawiera wiele składników mogących korzystanie wpływać na organizm. To owoc o bardzo bogatym składzie chemicznym i wysokiej zawartości polifenoli. Do głównych poznanych związków polifenolowych zalicza się związki z grupy kwasów fenolowych oraz flawonole. Ze względu na obecność polimerycznych procyjanidyn (związki z grupy antocyjanów) pigwa wykazuje umiarkowaną aktywność przeciwgrypową, a z uwagi na dużą zawartość polifenoli działa przeciwutleniająco. Owoc ten stanowi także cenne źródło witaminy C, dlatego sprawdzi się w stanach obniżonej odporności organizmu.
Sok z pigwy
Składniki:
- 4 pigwy,
- 9 szklanek cukru lub ¼ szklanki ekstraktu ze stewii.
Sposób przygotowania:
- Pigwy umyć i obrać ze skórki, następnie usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Starte owoce przełożyć do litrowego słoika na ¾ wysokości, następnie zasypać cukrem i przykryć gazą. W przypadku używania stewii należy dokładnie wymieszać ją z owocami.
- Następnego dnia odlać powstały sok. Rozlać go do butelek lub słoiczków, pasteryzować przez 5–10 minut od momentu zagotowania wody.
Dżem z pigwy
Składniki:
- 4 pigwy,
- 2 szklanki erytrytolu,
- ⅘ szklanki wody,
- sok z cytryny,
- laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Pigwy umyć i obrać ze skórki, następnie usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
- Całość przełożyć do garnka, dolać wodę, zagotować.
- Po 30–35 minutach dodać erytrytol, co jakiś czas mieszać.
- Odstawić garnek z ognia, pozostawić do ostygnięcia w chłodne miejsce na 24 godziny.
- Po tym czasie ponownie zagotować owoce. Dusić przez godzinę, aż powstanie dżem.
- Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć je i postawić do góry dnem do wystygnięcia.
Dietetyczne ciasto z pigwą
Składniki:
- 4 pigwy,
- 2 jajka,
- ½ szklanki mleka lub napoju roślinnego,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- 1½ szklanki mąki pszennej,
- ¾ szklanki pszennej pełnoziarnistej,
- 8 łyżek masła,
- 9 łyżek erytrytolu + łyżka zmielonego na puder do udekorowania,
- sok z ½ cytryny,
- łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Pigwę umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na mniejsze części.
- Owoce przełożyć do garnka, zasypać łyżką erytrytolu. Dla podkręcenia smaku warto skropić je odrobiną soku z cytryny.
- Cząstki pigwy zalać wodą, tak aby były przykryte. Gotować, aż zmiękną. Od czasu do czasu przemieszać.
- Miękkie owoce odsączyć z wody, zostawić do ostygnięcia.
- Masło utrzeć z cukrem waniliowym i erytrytolem na puszystą masę.
- Następnie dodać po jednym jajku, nie przerywając miksowania.
- Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i budyniem. Sypkie składniki wymieszać z masą maślaną.
- Powoli dolewać mleko lub napój roślinny i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Masę przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Pokrojoną pigwę ułożyć na cieście.
- Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 50 minut.
- Po wystudzeniu posypać cynamonem oraz cukrem pudrem.